Vloerisolatie
Bij isolatie van de vloer van een woning is het in eerste instantie zaak om te kijken waar de vloer van is gemaakt. Bij woningen ouder dan 1985 – met doorgaans een houten vloer – dient het isolatie materiaal tussen de balken te worden aangebracht. De balken isoleren van zichzelf al voldoende dus daar hoeft geen isolatie materiaal op te worden aangebracht. Het isolatie materiaal kan rechtstreeks tegen het hout worden aangebracht, of met een afstand van 2 cm van het hout. Dat laatste is aan te bevelen omdat de stilstaande lucht tussen isolatie materiaal en hout een extra isolerende werking heeft. Het materiaal dient wel goed aan te sluiten tegen de draagbalken zodat er geen warmte verlies plaatsvindt. Op die manier kunnen er immers convectie stromen ontstaan.
Warme voeten
Wanneer je een stenen vloer isoleert levert isolatie aan de onderkant van de vloer wel besparing op, maar het zorgt niet voor warmere voeten. Steen onttrekt immers meer warmte aan je voeten dan hout. Wanneer je op de stenen vloer een zwevende dekvloer plaats krijg je echter een positief effect. De luchtlaag werkt isolerend waardoor je warmere voeten krijgt. Dan is daar ook nog de betonnen vloer. Hierop kunnen het beste isolatie platen worden aangebracht. Een belangrijke zaak die nog wel eens wordt vergeten bij isolatie van de vloer of kruipruimte is het kruipluik. Langs het kruipluik kan immers nog altijd vocht en kou omhoog komen, wat voor een onaangename koude luchtstroom kan zorgen.
Kruipruimte isolatie
Bij isolatie van de kruipruimte wordt isolerend materiaal aan de onderkant of aan de bovenkant van de kruipruimte aangebracht. Dit materiaal kan bijvoorbeeld bestaan uit schelpen of een laag glaswol. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van bodemfolie en polystyreen isolatiechips. Welk soort isolatiemateriaal het beste bij jou past, hangt af van je woonsituatie. Het hangt af van een aantal factoren; zo wordt er gekeken of er schimmel in je woning aanwezig is, maar er wordt ook gekeken of er ongedierte in je woning is door een vochtprobleem. Bovendien wordt er gemeten of er in uw woning een muffe lucht hangt. Over het algemeen kiezen mensen echter voor isolatie van de kruipruimte omdat het een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee brengt. Het voordeel van deze isolatie methode is dat de materialen gemakkelijk zijn aan te brengen. Het betreft immers overwegend los materiaal dat op de bodem van de kruipruimte gestort wordt. Wanneer je woning helemaal geen kruipruimte heeft bestaat ook altijd nog de mogelijkheid om de aanwezige vloer te laten wegbreken en te laten vervangen door een vloer die reeds voorzien is van isolatie-materiaal aan de onderzijde.
Leidingen isoleren
Wanneer je de vloer en/of de kruipruimte hebt geïsoleerd doe je er ook verstandig aan de leidingen die de vloer in gaan te isoleren op de punten waar de leidingen de vloer in gaan. Bovendien zal je de leidingen zelf moeten isoleren. Op deze manieren wordt een optimale besparing gerealiseerd en gaat er in je huis zo min mogelijk warmte verloren.