Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De woningen in ons land zijn allemaal voorzien van een kruipruimte. Dit is een ruimte die is aangelegd om jou comfort te verschaffen. De kruipruimte was ooit aangelegd om leidingen te kunnen aanleggen onder de grond. Daarnaast is deze bedoeld om een isolerende werking te hebben. In werkelijkheid hebben kruipruimtes geenszins een isolatiewaarde. De reden daarvan ligt bij de aanleg van de kruipruimte. Deze zijn namelijk aangelegd op een locatie die te dicht bij het grondwaterpeil ligt. Wanneer jouw kruipruimte vochtig is, mist deze zijn isolerende doel. Een manier om te voorkomen dat jij een probleem in je huis krijgt met vocht is isolatie. Steeds meer mensen kiezen voor een materiaal van wol; we keken naar de mogelijkheden om te isoleren met wol en naar de voordelen en nadelen van dit materiaal. Daarnaast keken we naar de kosten van isolatie met wol.

*Tip Kruipruimte isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale kruipruimtespecialisten.

Hoeveel betaal je voor isolatie met wol

Ga je een kruipruimte isoleren met een wol materiaal, dan is het fijn om te weten hoeveel je hiervoor betaalt. We keken voor jou naar de prijzen zoals we deze doorkregen van isolatiebedrijven. We ontvingen een aantal offertes die we in onderstaand schema hebben samengevat.

Welk materiaal van wol wordt er aangebracht Isolerende waarde van het materiaal Duurzaamheid van het materiaal Prijs per vierkante meter inclusief arbeidsloon, BTW voorrijkosten
Natuurlijke wol Goed Zeer duurzaam Tussen 20 en 30 euro
Glaswol Boven gemiddeld Matig duurzaam Tussen 13,95 en 16,95 euro
Steenwol Boven gemiddeld Redelijk duurzaam Tussen 14,95 en 18,95 euro

De materialen toegelicht

  • Natuurlijke wol. Natuurlijke wol is een materiaal wat steeds vaker wordt toegepast om woningen te isoleren. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke schapenwol. Dit wordt verwerkt tot dekenmateriaal. De schapenwol heeft als groot voordeel dat het een materiaal is waar niet heel snel schimmel in zal trekken. Het kan dan ook worden toegepast in kruipruimten met een vochtprobleem. Door de aanwezigheid van wolvet is het materiaal niet zo kwetsbaar als andere kunstmatige wol varianten.
  • Glaswol. Dit materiaal is gemaakt van glasvezel. Het materiaal is uitermate geschikt om mee te isoleren. Daarnaast is het aan één kant afgewerkt met folie. Het gevolg is helaas dat de open kant behoorlijk gevoelig is voor vocht. Wanneer jouw kruipruimte vochtig is heb je een grote kans dat het vocht vanuit de wanden in jouw isolatiemateriaal zal trekken. Glaswol is dan ook goed toe te passen in kruipruimten die droog zijn.
  • Steenwol. Dit materiaal is gemaakt van steen wat verwerkt wordt tot een woldeken. Het materiaal is heel geschikt voor een goede isolatie. Doordat het eveneens is voorzien van een folielaag aan één zijde reflecteert het de warmte. Je kan dit materiaal eveneens het beste toepassen in een droge kruipruimte.

Zaken die de prijs van isolatie met wol bepalen

De prijs van isolatie met wol wordt bepaald door een aantal factoren. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Het type materiaal wat je koopt. Kunstmatige wol is goedkoper dan natuurlijke wol. Dat bepaalt dus voor een belangrijk deel de prijs van de isolatie met wol Daar staat tegenover dat echte wol een betere isolerende waarde heeft dan kunstmatige wol. Je kan dus besparen op het type wol, maar de vraag is welke waarde jij aan je isolatie wil verbinden.
  • De vochtigheidsgraad in jouw kruipruimte. Een vochtige kruipruimte stelt bepaalde eisen aan het isolatiemateriaal wat wordt aangebracht. Zo kies je in dat geval het beste voor een isolatie met natuurlijke wol. Wil je toch kunstmatige wol, dan kies je het beste voor een materiaal wat dubbelzijdig is afgewerkt met een vochtwerende folie.
  • De extra werkzaamheden. Heb je een vochtige kruipruimte en laat je deze isoleren, dan zal het vocht eerst moeten worden verwijderd. Dat doe je met een dompelpomp. Die zet je in om de plassen grondwater van de bodem van de kruipruimte te pompen. Vervolgens plaats je vochtvreters die het vocht aan de muren van de kruipruimte onttrekken. Deze werkzaamheden kan je ook laten uitvoeren. In dat geval komen ze als meerwerk op de factuur te staan.
  • De afstand tot het isolatiebedrijf. De afstand tussen jouw huis en het isolatiebedrijf is bepalend voor de hoogte van het prijskaartje. Een bedrijf wat dicht bij jouw huis zit zal nauwelijks kilometerkosten hoeven te maken. Een bedrijf wat aan de andere kant van het land gevestigd is zal veel kilometerkosten maken en die ook in rekening brengen op de factuur.

Praktische bespaartips

Je bespaart het snelste  op isolatie met wol met onderstaande tips:

  • Werk samen met je buren. Was het huis van de buren nog niet geïsoleerd, overweeg dan om deze klus samen te laten aanpakken. In dat geval wordt er slechts eenmalig voorrijkosten berekend, komen er slechts eenmalig kilometerkosten bij en kunnen jullie mogelijk een lagere prijs bedingen.
  • Vraag offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je vergelijkt ze op volledigheid, arbeidsloon, materiaal, gebruik van gereedschap en BTW.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!  →  530+ Google-reviews

Laatste nieuws

De meest milieuvriendelijke isolaties

Er zijn heel veel verschillende isolatiematerialen, en ieder heeft zijn eigen functie.

Checklist kruipruimte isolatie

Een kruipruimte isoleren is een klus die gemakkelijker lijkt dan hij in

Eenvoudig leidingen in de kruipruimte isoleren

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren.