Ieder huis in ons land is voorzien van een kruipruimte. Een kruipruimte is een zone onder jouw huis die bedoeld is om leidingen aan het zicht te onttrekken. Daarnaast had de kruipruimte een isolerende werking moeten hebben. Dat alles klinkt leuk in theorie maar er zit een kink in de kabel. Kruipruimten zijn namelijk maar half zo effectief als ze behoren te zijn. De reden hiervan zit in het feit dat ze verkeerd aangelegd zijn. Kruipruimtes zijn namelijk te dicht bij het grondwaterpeil aangelegd. Dat heeft tot gevolg dat een kruipruimte geen warmte afgeeft maar kou. Het gaat in dat geval over kou die voortkomt uit een vochtprobleem. Vocht heeft namelijk de neiging om stil te staan onderin jouw kruipruimte. Daar vandaan trekt het op in jouw muren. Je herkent dit probleem gelijk aan de aanwezigheid van schimmel in de hoeken van jouw muren. Wanneer het behang begint af te krullen en het stucwerk loslaat is het flink mis. Het is dan tijd om te isoleren met een materiaal als noppenfolie.
Noppenfolie toegelicht
Noppenfolie is een materiaal wat eigenlijk iedereen wel kent. Het zit namelijk regelmatig om zaken heen gewikkeld die je per post bestelt. Dit materiaal heeft een beschermende eigenschap. Het houdt lucht vast waardoor er een buffer van stilstaande lucht ontstaat. Daarnaast is het uiterst dun waardoor je nog een hoop kruipruimte overhoudt om doorheen te manoeuvreren. Noppenfolie is een materiaal wat opvallend duurzaam is. Het wordt gemaakt van gerecycled plastic. Dat houdt in dat er bij de productie van het materiaal sprake is van een minimale belasting van het milieu. Wanneer je bedenkt dat dit het isolatiemateriaal is met een optimale isolatiewaarde zie je het gelijk; dit is een ideaal middel om jouw kruipruimte mee te isoleren.
Noppenfolie met een extra laag
Het noppenfolie is een materiaal wat behoorlijk wat innovatie kent. Inmiddels is het een materiaal waar extra lagen aan worden toegevoegd. Denk in dat geval aan een laag aluminium. Dit materiaal heeft een extra thermische werking. Aluminium zorgt er immers voor dat de warmte vanuit jouw huis wordt gereflecteerd. Het noppenfolie wat in deze variant werd uitgevoerd had als nadeel dat de kou vanuit de kruipruimte alsnog voor een deel naar jouw begane grond kon komen. Mede om die reden kiezen leveranciers ervoor om nog een extra laag aluminium aan de andere kant van het noppenfolie aan te brengen. De mate waarin het noppenfolie is bewerkt bepaalt de prijs, maar ook de isolerende waarde van het materiaal zelf.
De kosten van noppenfolie
We informeerden bij leveranciers naar de kosten
van isolatie met noppenfolie. Men kwam met de volgende prijsopgaven:
Wat voor soort noppenfolie schaf je aan | Terugverdientijd van het materiaal | Geschikt voor welke kruipruimte | Prijs per vierkante meter inclusief arbeidsloon en BTW |
Noppenfolie zonder alu laag | Tussen 10 en 13 jaar, afhankelijk van de temperaturen in de winter | Diepe kruipruimte Vochtige kruipruimte Droge kruipruimte | Tussen 19,75 en 22,95 euro |
Noppenfolie met één alu laag | Tussen 10,5 en 13,5 jaar, afhankelijk van de temperaturen in de winter | Diepe kruipruimte Vochtige kruipruimte Droge kruipruimte | Tussen 21,95 en 25,95 euro |
Noppenfolie met twee alu lagen | Tussen 11 en 14 jaar, afhankelijk van de temperaturen in de winter | Diepe kruipruimte Droge kruipruimte Vochtige kruipruimte | Tussen 24,95 en 28,95 euro |
Aandachtspunten bij isolatie met noppenfolie
Ga je een kruipruimte isoleren met noppenfolie dan is er een aantal zaken waar je goed op moet letten. We hebben ze op een rij gezet.
- Kapsel geen vocht in. Het is de meest gemaakte fout bij isolatie werkzaamheden. De wanden van een woning worden voorzien van isolatiemateriaal maar daarbij wordt er vocht ingekapseld. Dat vocht kan vervolgens niet meer uit jouw muren trekken. Je voorkomt dit door eerst het vocht aan jouw muren te onttrekken. Dat doe je door eerst het stilstaande grondwater vanuit jouw kruipruimte weg te pompen. Dat gebeurt door middel van een dompelpomp. Vervolgens plaats je vochtvreters die het vocht onttrekken aan de wanden en het plafond van jouw kruipruimte. Pas wanneer het vocht is onttrokken aan jouw kruipruimte is het verantwoord om deze te laten isoleren.
- Voorkom koudebruggen. Koudebruggen zijn zones in jouw huis die onaangenaam koud aanvoelen na isolatie. Uit inspectie blijkt dan dat het gaat om die plekken waar het isolatiemateriaal naden heeft. Wanneer deze niet goed worden afgewerkt krijg je dit probleem. Zorg er dus voor dat het materiaal op de naden goed wordt af gekit. Het voorkomt koudebruggen en onnodig extra werk naderhand.
Hoe de prijs wordt bepaald
Hoeveel jij betaalt voor kruipruimte isolatie met folie bepaal je zelf aan de hand van de volgende zaken:
- De isolerende waarde die jij wil. Wil jij een optimaal isolerende waarde, dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor het materiaal met twee alu lagen erin verwerkt. In dat geval betaal je meer bij de aanschaf maar je verdient deze investering later ook weer dubbel en dwars terug.
- De afstand tussen jou en het isolatiebedrijf. De afstand die het isolatiebedrijf moet afleggen om bij jou te komen wordt in rekening gebracht. Dat doet men aan de hand van kilometerkosten die je op de factuur terug vindt. Kies dus voor een lokaal bedrijf om op deze kosten te besparen.
Besparen met offertes
Besparen op het plaatsen van kruipruimte isolatie met folie doe je door offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert jou direct een aanzienlijk voordeel op wat kan oplopen tot wel 21 procent. Je vergelijkt de offertes aan de hand van onderstaande checklist:
- BTW inbegrepen. De prijzen op de offerte moeten altijd inclusief BTW zijn. Anders lijken ze kunstmatig laag.
- Materiaal op de offerte. Het isolatiemateriaal moet op de offerte staan, maar ook het gebruik van gereedschap waarmee het is aangebracht.
- Arbeidsloon op de offerte. Dit is een post waarop winst valt te behalen: de hoogte van het arbeidsloon. Een ZZp zal minder berekenen dan een groot bedrijf.
- Kilometerkosten. Kies een lokaal bedrijf om zo min mogelijk aan deze post kwijt te zijn.