Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van de kruipruimte kan op twee manieren: door middel van het isoleren van de begane vloer, maar ook door middel van het isoleren van de bodem. Deze twee begrippen worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. Zo loop je met het enkel isoleren van de bodem het risico op aantasting van je vloer, en wordt bovendien het klimaat in de bovenruimte nog steeds beïnvloed door het klimaat in de kruipruimte. Aan de andere kant bereik je met enkel het isoleren van de vloer geen drogere lucht in de kruipruimte, en worden de leidingen in de kruipruimte ook niet beschermd.

*Tip
Kruipruimte isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale kruipruimtespecialisten.

Vloerisolatie is niet standaard

Vloerisolatie is iets wat niet standaard is toegepast bij woningen die voor 1983 zijn gebouwd. Deze woningen zijn bovendien doorgaans voorzien van een houten vloer. Vanaf 1983 is vloerisolatie echter wel standaard toegepast bij de bouw van een huis. Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd, waardoor de vloer niet meer koud aanvoelt en het huis in zijn geheel warmer is. De kou wordt namelijk op deze manier uit de kruipruimte gehaald. Kies hierbij wel voor dampopen isolerend materiaal, omdat anders het vocht nog steeds in de kruipruimte wordt vastgehouden. Als je dampdicht materiaal gebruikt, zoals bijvoorbeeld piepschuim, kan het vocht tussen de isolatielaag en de vloerbedekking niet ontsnappen, waardoor schimmel en houtrot ontstaan.

De goede toepassing van vloerisolatie

Het is dus zaak dat vloerisolatie op de juiste manier wordt toegepast. In dat geval heeft het veel voordelen. Het grootste voordeel wordt behaald op de stookkosten van een woning. U mag denken aan vijf tot zeven m3 gas per m2 vloer per jaar. Vloerisolatie vereist een kruipruimte van minimaal 50 cm hoog. Je bespaart met vloerisolatie dus 10 tot 20 procent op je gasrekening, los van het verbeterde binnenklimaat in je huis.

Bodemisolatie, als het echt grondig moet

Bij bodemisolatie wordt juist de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. De kou en het vocht van de kruipruimte blijven dan onder deze isolatielaag zitten, waardoor zowel de temperatuur in de kruipruimte als de temperatuur in het huis stijgt. Ook bij bodemisolatie is het belangrijk dat het isoleren op de juiste manier gebeurd, aangezien je anders nog steeds het risico loopt op koude voeten. De aardbodem heeft namelijk invloed op het vochtgehalte en de temperatuur van de kruipruimte. In de zomer wordt de bodem door de zon opgewarmd, en deze warmte wordt opgeslagen tot de winter. In de winter komt deze warmte in principe weer vrij, maar bij onjuiste isolatie kan de warmte niet door de isolatielaag komen.

Een optimaal rendement

Het mag duidelijk zijn dat u met alleen vloerisolatie of bodemisolatie niet het optimale resultaat behaalt. U wil immers een behaaglijk warm huis met een gezond binnenklimaat. De allerbeste isolatie is dus een combinatie van vloer- en bodem isolatie. U voorkomt met deze combinatie van isolatie van vloer en bodem bovendien dat de fundering van uw huis vocht opneemt. Met het voorkomen dat uw huis vocht opneemt voorkomt u ook nog eens nare muffe geuren en stank in uw huis.

Denk ook aan: soorten ongedierte

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!  →  530+ Google-reviews

Laatste nieuws

Checklist kruipruimte isolatie

Een kruipruimte isoleren is een klus die gemakkelijker lijkt dan hij in

De meest milieuvriendelijke isolaties

Er zijn heel veel verschillende isolatiematerialen, en ieder heeft zijn eigen functie.

5x Kruipruimte isolatie valse vooroordelen

Oude woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn nog volgens een oud