Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er zijn heel veel verschillende isolatiematerialen, en ieder heeft zijn eigen functie. Erg belangrijk is dat voordat je isolatiemateriaal gaat kopen, je weet welk materiaal je moet hebben. Of je nou gaat voor thermische isolatie of voor akoestische isolatie, voor beide keuzes is het natuurlijk erg belangrijk dat je een milieuvriendelijk materiaal kiest. Daarom hebben wij in deze blog voor jou de meest milieuvriendelijke isolaties op een rijtje gezet. Ook gaan we het nog kort hebben over isolatiematerialen die je absoluut niet aan moet schaffen als je gaat voor milieuvriendelijke isolaties.

Meest milieuvriendelijk

  • Steenwol
  • Schapenwol
  • Vlas
  • Bio-foam
  • Thermosheets
  • EPS
  • Gerecycled katoen

 

Steenwol

Wat is steenwol?

Steenwol is onbrandbaar en geluidswerend isolatiemateriaal. Het bestaat uit basalt: dat is een vulkanisch gesteente dat 100% recyclebaar is. Steenwol heeft een erg lange levensduur, namelijk rond de 75 jaar en hierbij neemt de werking van steenwol ook niet af. Het is geschikt voor de spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Omdat steenwol brandveilig is, is het ook erg geschikt als isolatiemateriaal voor luchtkanalen en leidingen.

Soorten steenwolisolatie

Steenwol is verkrijgbaar in verschillende vormen. Er bestaan steenwolplaten, deltaplaten (deze zijn driehoekig) of spijkerflensdekens (op rol).

Steenwolplaten worden het meest gebruikt voor spouwmuurisolatie. Steenwol platen kunnen makkelijk geplaats worden en ze vangen ook onregelmatigheden in het metselwerk op. Er zijn ook platen waarvan de buitenste zijde verhard is. De functie hiervan is extra vocht- en wind bestendig.

Deltaplaten herken je aan hun driehoekige vorm. Deltaplaten worden het meeste toegepast omdat je ze niet steeds op maat hoeft te snijden. Deltaplaten zijn daarom perfect voor het isoleren van bijvoorbeeld een hellend dak. Bij renovatie zijn deltaplaten ook handig te verwerken,

Spijkerflensdekens worden meestal toegepast voor vloer en dakisolatie. Het is wel lastiger in gebruik omdat je stukken uit de rol moet snijden. Ook verloopt het passen niet altijd even soepel. Dit maakt het minder efficiënt voor renovatieprojecten.

De prijs van steenwol

Soort steenwol met Rd-waarde van 2 –3 m2 K/W Prijs/m2
Steenwol 7 tot 16 euro
Deltaplaten 7 euro
Spijkerflensdekens 6 tot 9 euro

Vlas(dekens)

Wat zijn vlasdekens?

Vlasdekens zijn erg geschikt als isolatiemateriaal en zijn 100% natuurlijk. Vlasdekens laten lucht door en het heeft een vochtregulerende werking. Vlasvezels hebben een natuurlijk vochtregulerend vermogen. Door deze eigenschap hebben schimmels en vochtplekken geen kans om te ontstaan. Hoewel vlas erg milieuvriendelijk is heeft het wel een erg groot nadeel dat toch genoemd moet worden. Het is namelijk erg brandbaar, in tegenstelling tot glas en steenwol wat niet brandt. Hetzelfde geld ook voor schapenwol en piepschuim. Deze materialen ontbranden allemaal pas bij een zeer hoge temperatuur. Alhoewel vlas weliswaar een brandwerend middel toegediend krijgt, kan het alsnog veel minder goed tegenvlammen.

Vlasdekens zijn erg milieuvriendelijk, dit komt omdat vlasdekens worden gemaakt van de reststoffen uit de linnenindustrie. Het kweken van vlas is ook nog eens erg milieuvriendelijk. Dit komt omdat de plant bijna geen mest of bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Vlaswol kan zonder problemen gerecycled worden. Hierdoor is de belasting van het milieu laag.

Schapenwol

Wat is schapenwol?

Schapenwol is net zoals Vlas een 100% natuurlijk isolatiemateriaal. Schapenwol gaat erg lang mee, namelijk wel tot honderd jaar. Er is geen één isolatiemateriaal dat zo lang mee gaat. Het is daarom ook een onderhoudsvrij isolatiemateriaal. Schapenwol is scheur baar en is daardoor makkelijk te plaatsen in de ruimtes die je wilt isoleren. Ook is het weghalen van schapenwol zeer gemakkelijk. Je kunt er namelijk aan duwen en trekken, daarnaast is het materiaal altijd geschikt voor hergebruik. Nog een voordeel aan schapenwol is dat het niet zorgt voor irritaties. Echter zorgen de schapen er wel voor dat het iets minder milieuvriendelijk is. Het is namelijk zo dat ammoniak die in de poep zit van de schapen ervoor zorgt dat er schadelijke gassen in de lucht komen die co2 veroorzaken.

Biofoam

Wat is Bio-foam?

Bio-foam lijkt op de bekendere EPS-parel. Bio-foam heeft alleen wel een andere kleur: namelijk lichtgroen. EPS-parels zijn daarentegen grijzig. Echter hebben ze wel wat anders gemeen. Ze kunnen namelijk aangebracht worden op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in de grondstof: Bio-foam heeft namelijk als basis plantaardige grondstoffen. Van onder andere mais en cassave schillen wordt polymelkzuur gemaakt, dit wordt gebruikt om de Bio-foam parels te produceren. EPS-parels worden gemaakt door aardolie. Dit is een fossiele brandstof en dus schadelijker voor het milieu dan Bio-foam.

EPS

Wat is EPS

EPS heeft verschillende namen. Het wordt ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd, maar is het meest bekend als piepschuim. EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels per kubieke meter. Elke parel heeft zo rond de 3.000 gesloten cellen die allemaal met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus merendeels uit lucht: slechts 2% bestaat uit polystyreen de andere 98% bestaat allemaal uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator. Dit maakt EPS dus perfect isolatiemateriaal. Er zijn niet veel nadelen aan EPS-isolatie, daarom wordt het ook erg vaak gebruikt. EPS is het goedkoopste isolatiemateriaal vanwege de duurzaamheid van het materiaal. Naast dat het dus een goede isolator is, is het ook nog erg goedkoop.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Eenvoudig leidingen in de kruipruimte isoleren

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren.

5x Kruipruimte isolatie valse vooroordelen

Oude woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn nog volgens een oud

Checklist kruipruimte isolatie

Een kruipruimte isoleren is een klus die gemakkelijker lijkt dan hij in