Oude woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn nog volgens een oud bouwbesluit opgeleverd. Het isoleren van woningen behoorde voor die tijd nog niet tot de vereisten volgens het ministerie van VROM. Ga jij een oudere woning na isoleren, dan zal dat altijd een aantal gevolgen hebben. Omtrent het na isoleren van een oudere woning bestaan een aantal vooroordelen. We hebben er een aantal voor je onder de loep genomen.
Na isolatie is lang niet altijd mogelijk
Het meest gehoorde valse voordeel als jij je woning gaat isoleren is wel dat na isolatie lang niet altijd mogelijk is. Dat klopt doorgaans niet. In principe heeft iedere woning een kruipruimte. De diepte hiervan kan variëren. Je hebt smalle sleuven van 40 centimeter diep maar ook kruipkelders die behoorlijk wat ruimte bieden. Een kruipruimte van minimaal 40 centimeter diep biedt genoeg ruimte om isolatiemateriaal aan te brengen. In het geval van een ruimte waar je niet goed doorheen kan manoeuvreren kan er worden gekozen voor een isolatiemateriaal wat met een machine in de kruipruimte wordt gespoten. Denk aan polystyreen chips of zogeheten parels. Een kruipruimte die doorwaadbaar is kan worden na geïsoleerd met folie. Er kunnen in het geval van een kruipruimte die je helemaal kan doorkruipen ook andere materialen worden aangebracht. Denk eraan dat de diverse naden goed worden gedicht. Eventueel kunnen hier materialen zoals PUR voor worden gebruikt. Zou je de naden niet helemaal afdichten, dan krijg je een koudebrug in je huis. De kou vanuit de grond kan dan alsnog jouw huis binnenkomen op een paar plekken wat voor een onaangenaam koud effect zorgt. Na isolatie is dus in de meeste gevallen gewoon mogelijk.
Een kruipruimte heeft geen vocht
Het is een veelgehoord vooroordeel wanneer je een kruipruimte gaat isoleren. Kruipruimten zouden immers zodanig gebouwd moeten zijn dat ze ruim boven het grondwaterpeil beginnen. Bij oudere woningen is hier echter geen rekening mee gehouden. Het bouwbesluit was immers tot 1980 heel anders, en deze maatregel was daar toen nog niet standaard in opgenomen. Dat heeft tot gevolg dat het grondwater eenvoudig in de kruipruimte kan stromen. Veel kruipruimten van oudere woningen hebben dan ook vocht op de bodem staan. Dat vocht trekt vervolgens in de muren wat zorgt voor optrekkend vocht. De moderne kruipruimten zijn anders gebouwd; ze beginnen ruim boven het grondwaterpeil. Daar staat geen vocht in. Wie kijkt bij een kruipruimte van een oud huis weet wel beter. Vaak werd hier zand in gestort om het vocht te absorberen, maar dit is uiteraard geen blijvende oplossing voor het probleem. Je zal dus uiteindelijk het zand in de kruipruimte moeten vervangen door een goede kruipruimte isolatie.
Kruipruimte isolatie zorgt voor een vochtprobleem in je huis
Kruipruimte isolatie heeft de bijnaam dat het voor een vochtprobleem in je huis zou kunnen zorgen. Dat is iets waar wel degelijk een kern van waarheid in zit. De kruipruimte zal namelijk van zichzelf al wat vocht bevatten. In het geval van een oude kruipruimte kan het zo zijn dat het water er onderin staat. Wil je een vochtprobleem voorkomen in je huis na de kruipruimte isolatie, dan moet je ervoor zorgen dat het vocht weg kan trekken. Water wat onderin je kruipruimte staat moet je weghalen met een dompelpomp voordat er een isolatie wordt toegepast. Vervolgens is het zaak dat het verdere vocht aan de wanden van je kruipruimte wordt onttrokken. Dat kan je doen door bijvoorbeeld vochtvreters te plaatsen in je kruipruimte voordat je de isolatie laat toepassen. Het vocht wat in je huis zat kan dan niet meer verder optrekken in je muren. Zou je dit niet doen en gewoon gaan isoleren, dan sluit je inderdaad vocht in je muren in. Dit vocht zal in dat geval op gaan trekken in je muren waarna het je hele huis kan bereiken. Het isolerende effect van de kruipruimte isolatie wordt dan teniet gedaan. Bovendien zal een vochtig binnenklimaat zorgen voor schimmelvorming en een ongezonde situatie. Goed het vocht uit de kruipruimte verwijderen voordat je gaat of laat isoleren is dus essentieel.
Kruipruimte isolatie is niet nodig
Het meest hardnekkige vooroordeel van allemaal. Een kruipruimte zou niet hoeven te worden geïsoleerd menen veel woningeigenaren. Er ligt immers een goede vloerbedekking op de benedenverdieping en daar zit een geluid reducerende en isolerende onderlaag onder. Wie om die reden zijn kruipruimte niet isoleert haalt zich een ander probleem op de hals. De kruipruimte is namelijk de plek in een huis waar een vochtprobleem kan ontstaan wat optrekt naar de rest van het huis. Op het moment dat dit vocht vervolgens in de muren en vloeren trekt ontstaat een binnenklimaat waarin je wel kan blijven stoken om het huis warm te krijgen. Isoleer je de kruipruimte, dan zorg je dat het meeste vocht je huis dus niet kan binnendringen. Kruipruimte isolatie is dan ook één van de maatregelen die je het beste als eerste kan kiezen wanneer jij jouw huis wil gaan isoleren.
Kruipruimte isolatie is te duur
Dit is iets wat je zelf in de hand hebt. Isolatie is een proces waar nogal wat verschillende prijskaartjes aan hangen. Wanneer jij een kruipruimte wil laten isoleren vraag je dan ook het beste offertes op. Die vergelijk je op de volgende punten:
- Alle materialen op de offerte vermeld. Op de offerte van het isolatiebedrijf moeten alle gebruikte materialen vermeld staan. Niet alleen het isolatiemateriaal maar bijvoorbeeld ook de kosten van de apparatuur die wordt gebruikt om het isolatiemateriaal aan te brengen.
- BTW op de offerte vermeld. Prijzen op de offerte moeten ‘inclusief BTW’ zijn. Zie je prijzen staan die ‘exclusief BTW’ zijn, dan mag je erop rekenen dat er naderhand op de factuur 21 procent extra over de materialen wordt berekend. Over het arbeidsloon wordt nog eens 6 of 9 procent berekend.
- Voorrijkosten op de offerte vermeld. Jij betaalt voor de kilometerkosten en voorrijkosten van het isolatiebedrijf. Deze kosten moeten gespecificeerd op de offerte staan. Het is altijd lonend om een isolatiebedrijf te kiezen wat bij jou in de buurt zit.
Vraag offertes op
Offertes opvragen doe je heel eenvoudig met
onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes in jouw mailbox van
lokale isolatiebedrijven. Door die te vergelijken kan je tot wel 20 procent
besparen.