Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

We leven in een tijd waarin mensen steeds op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun huis te verwarmen. De radiator lijkt zijn langste tijd gehad te hebben; tegenwoordig is vloerverwarming steeds verder in opmars. Daarnaast is er nog een nieuwe soort verwarming die je steeds vaker in huizen tegenkomt: luchtverwarming. Deze verwarming zit in de grond gebouwd en wordt ook wel een convectorput genoemd. We hebben het over een systeem waarbij er onder de grond een verwarming wordt aangelegd die zijn warmte afgeeft via roosters. Ga jij jouw huis met convectorputten verwarmen dan kom je een punt tegen van aandacht. We hebben het over de isolatie die erbij hoort. We keken voor jou naar deze kruipruimte isolatie. We keken hoe je deze twee factoren het beste met elkaar kan laten samenwerken. Op die manier verkrijg jij een huis waarin koude voeten tot het verleden behoren.

*Tip Kruipruimte isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale kruipruimtespecialisten.

Een verbouwing die stof doet opwaaien

Op het moment dat jij besluit om convectorputten te laten aanleggen in jouw huis kom je voor een flinke klus te staan. Er moet worden gefreesd in de ondervloeren van jouw huis. Daarnaast moet er een netwerk van leidingen worden aangelegd voor de warmte. Die leidingen worden vaak via je kruipruimte aangelegd. Wanneer mensen in de kruipruimte komen valt vaak één ding gelijk op. De kruipruimte is een kille plek waar een vochtig klimaat hangt. Dit is het moment waarop jij jezelf tegenkomt als er nog geen isolatie was aangebracht. Je kan dan ook deze klus aangrijpen om gelijk isolatiemateriaal in jouw kruipruimte aan te leggen. Je zit dan slechts éénmalig in de troep en hebt gelijk het maximale comfort.

Waarom een luchtverwarming niet onder kruipruimte isolatie kan

Je kan er niet voor kiezen om een luchtverwarming aan te laten leggen zonder dat jouw kruipruimte geïsoleerd is. De warmte die je opwekt met een luchtverwarming moet immers vrijuit naar boven kunnen trekken. Zit er echter onder jouw vloer vochtige koude lucht, dan zal de warmte eerder naar beneden trekken. Je houdt dus koude voeten terwijl dat juist niet de bedoeling was. Wanneer je kruipruimte isolatie laat aanleggen blijft de kou dus onder de grond terwijl de warmte binnenshuis blijft. Je kan dus niet kiezen voor een luchtverwarming met een niet geïsoleerde kruipruimte.

Welk isolatiemiddel het meest geschikt is

Niet elk kruipruimte isolatiemiddel is even geschikt voor een luchtverwarming. De isolatie moet aan een paar eisen voldoen:

  • Vocht weren. Het laatste wat je wil is een vochtprobleem creëren in jouw huis door de luchtverwarming. Heb je een vochtige kruipruimte dan moet het vocht dus worden geweerd. Dat doe je door een materiaal aan te leggen wat je tegen de wanden aan plaatst. Het isolatiemateriaal moet vochtbestendig zijn. We hebben het in dat geval over een isolatie van folie. Andere materialen zullen wel tegen de wanden en de vloer te plaatsten zijn, maar ze zijn niet altijd vochtbestendig.
  • Reflecteren. Isolatie folie is er in meerdere varianten. Folie met een alu laag heeft als groot voordeel dat het materiaal warmte reflecteert. De warmte die je binnenshuis opwekt wordt dus gereflecteerd waardoor deze ook echt beneden blijft en niet zomaar jouw kruipruimte in trekt. Isolatiefolie is er in een variant van enkel noppenfolie, met een enkele alu laag of met een dubbele alu laag.

De kosten van een kruipruimte isolatie bij luchtverwarming

We informeerden bij een aantal isolatiebedrijven naar de kosten van een kruipruimte verwarming wanneer je luchtverwarming hebt. We kregen de volgende prijzen door:

Wat voor soort kruipruimte isolatie laat je aanleggen bij de luchtverwarming Periode waarin je de investering terugverdient Isolerende waarde Prijs per vierkante meter, inclusief arbeidsloon, inclusief BTW, inclusief voorrijkosten
Folie zonder alu lagen 9 a 11 jaar afhankelijk van de temperatuur in de wintermaanden Goed Tussen 22,95 en 25,25 euro
Folie met één alu laag 10 a 12 jaar, afhankelijk van de temperatuur in de wintermaanden Zeer goed Tussen 24,25 en 27,25 euro
Folie met een dubbele alu laag 11 a  13 jaar afhankelijk van de temperatuur in de wintermaanden Optimaal Tussen 26,95 en 29,50 euro

Zaken die de prijs van isolatie bij luchtverwarming bepalen

De prijs van isolatie wordt bepaald door een aantal factoren: we hebben ze op een rij gezet.

  • De aanwezigheid van vocht in de kruipruimte. Heeft jouw kruipruimte een vochtprobleem, dan moet dat eerst worden weggehaald voordat de luchtverwarming wordt aangesloten. Dat doe je door met een dompelpomp het water van de vloer weg te halen. Vervolgens ga je met vochtvreters het vocht uit de muren verwijderen. Deze werkzaamheden nemen hun tijd in beslag. Laat jij ze uitvoeren door het isolatiebedrijf dan betaal je daar uiteraard voor.
  • Het oppervlak van jouw vloer. Hoe groter het oppervlak van jouw vloer, hoeveel minder je per vierkante meter betaalt voor de vloerverwarming. De reden hiervan is heel simpel. Een isolatiebedrijf heeft zijn vaste opstartkosten die men ook wel voorrijkosten noemt. Deze worden verrekend over de eerste 35 vierkante meters van jouw huis. Vervolgens wordt de prijs per vierkante meter extra wat lager.
  • Het aantal convectorputten wat je laat aanleggen. Het aantal convectorputten bepaalt mede de prijs. Het is namelijk voor het isolatiebedrijf en voor de aannemer extra bewerkelijk om er meerdere van aan te leggen en af te werken onder de grond in de kruipruimte.

Praktisch besparen op kruipruimte isolatie

Besparen op isolatie wil iedereen wel. Je doet dat heel eenvoudig met deze tips:

  • Twee klussen in één keer. Veel verwarmingsbedrijven leggen ook isolatie aan. Het is dan ook aan te raden om twee klussen in één keer te laten uitvoeren. Het isolatiebedrijf hoeft dan alleen maar één keer voor te rijden met de materialen. Ook de apparatuur hoeft maar éénmalig te worden opgezet. Je bespaart kortom, door de hele klus in één keer te laten uitvoeren.
  • Vraag offertes op. Offertes opvragen doe je heel eenvoudig met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in één keer die je vergelijkt op volledigheid, prijzen inclusief BTW en hoogte van kilometerkosten en arbeidsloon. Jouw besparing kan daardoor flink oplopen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!  →  530+ Google-reviews

Laatste nieuws

Eenvoudig leidingen in de kruipruimte isoleren

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren.

Checklist kruipruimte isolatie

Een kruipruimte isoleren is een klus die gemakkelijker lijkt dan hij in

5x Kruipruimte isolatie valse vooroordelen

Oude woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn nog volgens een oud