Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Huizen die voor 1980 zijn gebouwd zijn slechts zelden goed geïsoleerd. De bouwnorm was tot die tijd immers heel anders. Isolatie had in die periode nog niet zo’n prioriteit als tegenwoordig. Als jij je huis gaat isoleren is de kruipruimte de plek waar je doorgaans begint. Dat is de plek vanwaar de kou jou huis binnenkomt. Bij het isoleren van een kruipruimte gaat er veel goed, maar ook veel fout. We hebben een aantal zaken voor jou op een rij gezet die je goed moet onthouden wanneer je een kruipruimte gaat isoleren.

Een kruipruimte met luchtstroom niet isoleren

Kruipruimtes zijn in een aantal gevallen voorzien van een zogeheten kruipkelder. Dat is een kruipruimte waar je gemakkelijk doorheen kunt manoeuvreren. De meest gemaakte fout is in dit geval dat de kruipruimte niet wordt geïsoleerd. Men gaat er vanuit dat de lucht in de kruipruimte, die doorstroomt een isolerende werking heeft. Dit blijkt in de meeste gevallen niet zo te zijn. De doorstromende lucht zal er in die gevallen voor zorgen dat er juist kou wordt aangevoerd. Deze kelders hebben een gemiddelde temperatuur van 0 graden in de winterperiode. Als je bedenkt dat jij in contact staat met die kou via de vloer begrijp je gelijk de noodzaak van isolatie. Het grote voordeel van een kruipkelder is dat je gemakkelijk isolatiemateriaal kan aanbrengen. Je hoeft niet in een al te oncomfortabele positie voort te bewegen waardoor het isolatiemateriaal gemakkelijk aan je vloer kan worden gehecht.

Vloerverwarming, dus waarom isoleren

Vloerverwarming is een soort verwarming die steeds vaker wordt aangebracht in huizen. Het is een soort verwarming die zorgt voor indirecte warmte. De warmte komt vanonder je voeten. Dat zorgt voor een warmte waardoor alleen alles wat met de vloer in contact komt wordt verwarmd. Het is een soort verwarming die apart moet worden geïnstalleerd. Dat is even een kostbare aangelegenheid, maar daarna heb je er enkel de voordelen van. Het is een goedkopere vorm van verwarmen doordat het water een lagere temperatuur heeft dan in een normale radiator. De meeste mensen zijn echter verward wanneer het aankomt op het isoleren van een huis. Ze vertrouwen op de vloerverwarming en vergeten dat er kou van onderen komt. Dat laatste zal er echter voor zorgen dat er warmte vanuit de vloerverwarming verloren gaat. Zonder isolatie stroomt die warmte rechtstreeks de kruipruimte in. Je zal de vloerverwarming dus op een hogere temperatuur moeten zetten om tot een comfortabele binnenhuistemperatuur te komen. De vloerverwarming werkt dus uiteindelijk een stuk efficiënter wanneer je wel kruipruimte isolatie aanbrengt. Denk er aan dat je de kruipruimte in zijn geheel isoleert. Isoleer zowel de onderzijde, de bovenzijde als de zijkanten van jouw kruipruimte.

Een vochtige kruipruimte isoleren

Kruipruimtes kunnen zo zijn gebouwd dat ze te dicht bij de grondwaterspiegel liggen. Dat zal tot gevolg hebben dat er vocht in de kruipruimte komt te staan. Sommige kruipruimtes bevatten zelfs zoveel vocht dat er een laag water onderin staat. Wanneer je een kruipruimte laat isoleren moet je dan ook goed je voorwerk doen. Let erop dat er geen vocht in een kruipruimte staat die je gaat isoleren. Je sluit dan namelijk het vocht in de vloer van je huis in. Verstandiger is het om eerst vochtvreters te plaatsen zodat het vocht uit de kruipruimte weg kan trekken. Staat er een laag water onderin de kruipruimte, zorg er dan voor dat die eerst wordt weggepompt voordat er een isolatiemiddel wordt aangebracht. Het voorkomt dat vocht in je muren of vloer trekt. Dit vocht zal zich namelijk gaan voortwoekeren door de rest van je huis in de vorm van optrekkend vocht. Dat is een verschijnsel wat je echt moet vermijden.

Het isolatiemiddel niet goed laten aansluiten

Wanneer je de kruipruimte gaat isoleren is het absoluut aan te raden om de hele kruipruimte van isolatiemateriaal te voorzien. Daar verstaan we dus ook de naden onder en de hoeken van de kruipruimte. Zou je dat niet doen, dan zal je last krijgen van zogeheten koudebruggen. Dit zijn plekken waar de kou des te harder doorheen trekt, wat voor onaangename koude plekken in je huis zal zorgen. Ga je een woning isoleren met kruipruimte isolatie, zorg er dan ook voor dat het isolatiemateriaal goed op elkaar aansluit. Een afwerking met PUR schuim kan veel problemen verhelpen.

Geen offertes opvragen

De grootste fout is dat je teveel gaat betalen voor een kruipruimte isolatie. Doordat de overheid aandringt op isolatie komen er steeds meer isolatie bedrijven die hierop inspelen. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen. Daarbij kan jij

direct prijzen vergelijken zodat je weet waar je aan toe bent. Let bij een offerte op de volgende zaken:

  • Al het materiaal op de offerte. Daaronder verstaan we het isolatiemateriaal, maar ook het materiaal wat nodig is om de isolatie uit te voeren en om het voorwerk te doen.
  • Reiskosten op de offerte. Een isolatiebedrijf kies je het beste in je eigen omgeving. Er zullen altijd reiskosten en voorrijkosten worden berekend. Hou deze kosten in de hand.
  • BTW. Prijzen die ‘exclusief BTW’ worden vermeld lijken lager, maar je krijgt een onaangename verrassing op de factuur. Houd dit dus in de gaten.

Eenvoudig offertes opvragen doe je hier

Meerdere offertes opvragen voor de kruipruimte isolatie doe je heel eenvoudig. Met een klik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend een aantal offertes op om te vergelijken. Het zal jou een voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

5x Kruipruimte isolatie valkuilen en veel gemaakte fouten

Huizen die voor 1980 zijn gebouwd zijn slechts zelden goed geïsoleerd. De

5x Kruipruimte isolatie valse vooroordelen

Oude woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn nog volgens een oud

Eenvoudig leidingen in de kruipruimte isoleren

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren.